Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Open Monumenten Dag 2020

13 september 2020 | 13:30 - 17:00

(NIET ZO) OPEN MONUMENTENDAG 2020

Het coronavirus treft alle evenementen die normaal gesproken op de agenda staan en bij elkaar vele miljoenen bezoekers trekken. Zo ook Open Monumentendag. Er moet worden afgelast, verplaatst of aangepast.

Die laatste optie was voor het Oirschotse Comité Open Monumentendag de enig mogelijke. Er is gezocht naar een vorm, die toch recht doet aan een elementaire doelstelling van Open Monumentendag: monumenten nadrukkelijk onder de aandacht brengen van het grote publiek. In Oirschot is dat een zaak van groot belang. Immers: we hebben hier een grote monumentdichtheid en de gemeente heeft de opdracht die monumenten te beschermen. Bovendien is er het toeristisch belang: Oirschot wil een trekpleister zijn voor wie van historisch, authentiek erfgoed houdt. (En wellicht van een monumentaal hapje of drankje…)

 

Het plaatselijke comité heeft in samenwerking met bestuursleden van de stichting ‘Het Boterkerkje’ gezocht naar alternatieven, die zo dicht mogelijk in de buurt komen van de gebruikelijke invulling. Van openstelling van monumenten anders dan de basiliek en het Boterkerkje kan in deze moeilijke tijden geen sprake zijn; gecompliceerde voorschriften naleven is in veel gevallen haast ondoenlijk. Indachtig die voorschriften is gekozen voor ‘afstandelijk genieten’ van monumenten. Helaas kan ook de traditionele beklimming van de kerktoren dit jaar niet doorgaan.

De landelijke stichting lanceert elk jaar een thema waar de plaatselijke comités zich naar believen bij kunnen aansluiten. Het thema is dit jaar ‘Leermonument’ en het Oirschotse Comité kon zich hierin vinden voor de lokale invulling van Open Monumentendag 2020.

Wat kun je leren van monumenten? Dat was de leidraad voor het organiseren van OMD op 13 september a.s. De focus werd gericht op twee interpretaties: monumenten in het centrum van Oirschot waarvan je iets kunt leren en schoolgebouwen, waarin vele Oirschottenaren in de loop der tijden hebben ‘geleerd’. U kunt als bezoeker op zondag 13 september 2020 vanaf 13.30 u. kennisnemen van/meedoen met beide vertalingen van het thema:

Zowel bij de basiliek op de markt als bij het Boterkerkje aan het Vrijthof is een ‘LEERMONUMENTENROUTE’ beschikbaar, die u individueel of in tweetallen kunt lopen, waarbij u aan de hand van een plattegrond en een opdrachtenblad van alles te weten komt over een 15-tal monumenten in het centrum van ons mooie dorp. Bovendien kunt u daarmee een fraaie OIRKONDE verdienen als extra aanmoediging om mee te doen.

In het Boterkerkje is bovendien een tentoonstelling te bezoeken van kunstwerken van Mariëtte van Berkel en Ria Franc, van een muzikaal decor voorzien door een tweetal ensembles van Arti.

Historische foto’s van Oirschotse schoolgebouwen vindt u op de markt: aan het hek rondom de basiliek zijn ze te vinden, voorzien van een tijdsaanduiding en beschrijving. Loop er eens langs en maak zo een denkbeeldige reis in het verleden van het Oirschotse onderwijs. Van harte aanbevolen!

 

Gegevens

Datum:
13 september 2020
Tijd:
13:30 - 17:00

Locatie

Markt / Boterkerkje Oirschot
Markt / Vrijthof
Oirschot, Nederland

Organisator

Stichting Comite Open Monumenten Dag Oirschot