Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing ‘Een galerij van Brabantse dokters’. Locatie: zaal café ’t Vrijthof

18 december 2021 | 14:00 - 16:00

In verband met sluiting van de horeca om 17.00 uur kan de geplande lezing over ‘Een galerij van Brabantse dokters’ op donderdag 16 december niet doorgaan. Maar we hebben deze kunnen verzetten naar zaterdag 18 december a.s. om 14.00 uur bij het Vrijthof. In de bijlage treft u meer informatie hierover aan.
Omdat er slechts een bepaald aantal mensen aanwezig kan zijn om aan de 1,5 meter afstand te kunnen voldoen, is vooraf aanmelden nodig. U kunt hiervoor tot 13 december a.s. een mail sturen naar secretariaat@deheerlijkheidoirschot.nl   

Graag ook het aantal deelnemers vermelden.
Het dragen van een mondkapje is verplicht en ook dient u een qr code, vaccinatiebewijs of negatieve test te kunnen laten zien.
Ondanks deze beperkingen hopen we toch op een goede opkomst en daarmee op een gezellige en interessante middag.
Hopelijk tot ziens op 18 december.

Lezing Zaterdagmiddag 18 december 2021

‘Een galerij van Brabantse dokters’ door Jan van Eijck

Zaterdagmiddag 18 december 2021 start om 14 uur de lezing  ‘Een galerij van Brabantse dokters’ door spreker Jan van Eijck in Café ‘t Vrijthof, Molenstraat 6, Oirschot.
De 500e verjaardag van Johannes Goropius Becanus, een beroemde Beekse arts/humanist, was voor Museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek aanleiding om in een serie van 13 portretten van Brabantse dokters de geschiedenis van de geneeskunde stapsgewijs te schilderen. Niet met alle grote ontdekkingen of met alleen maar mannen van naam. Nee, gewoon met Brabantse dokters die in de 16e t/m 20e eeuw elk hun mannetje stonden tegen de achtergrond van de medische wereld van toen, en het vertrouwen kregen van hun patiënten.
Van Goropius Becanus tot en met Harry Ruhe, onze oprichter. Het gaat dan over dokters die met de legers uit Oostenrijk/Hongarije naar hier kwamen zoals de familie Raupp uit Bergeijk, De Lang uit Hilvarenbeek en Sauter uit Hooge Zwaluwe. En over Brabanders als Mr. Aert Fey uit Oirschot, Ingenhousz uit Breda en Snieders uit Turnhout, die meegroeiden met hun tijd. Of karakters als dokter Baptist, de kwartjesdokter uit Megen en Wiegersma, het geweld uit Deurne.

Kortom: langs de lijn van de kleine persoonlijke geschiedenissen valt een hoop te leren en te beleven aan een galerij van Brabantse dokters. Deze galerij met 13 portretten staat nu op de vernieuwde bovenverdieping van ons museum.
Jan van Eijck, de conservator van Museum De Dorpsdokter doet het voor u deze middag wat uitgebreider uit de doeken. En dat kan verdraaid interessant zijn…!

De lezing is gratis toegankelijk voor leden van de Heemkundekring Oirschot. Ook niet-leden zijn van harte welkom; voor hen geldt een entreebedrag van € 4,-. De lezing start om 14.00 uur in Café ‘t Vrijthof, Molenstraat 6, Oirschot.
We verzoeken bezoekers dringend om zich vooraf aan de lezing tot uiterlijk 13 december a.s. aan te melden via secretariaat@deheerlijkheidoirschot.nl  zodat we de locatie kunnen informeren die ervoor zorgt dat alles ​conform de corona-richtlijnen veilig wordt geregeld. Verder attenderen we bezoekers erop dat u aan dient te tonen dat u gevaccineerd bent (QR-code of vaccinatiebewijs) of negatief getest (via een testbewijs). Ook is het dragen van een mondkapje bij binnenkomst verplicht.

 

 

 

Gegevens

Datum:
18 december 2021
Tijd:
14:00 - 16:00

Locatie

Café ’t Vrijthof
Molenstraat 6
Oirschot, Nederland
+ Google Maps

Organisator

Heemkundekring de Heerlijkheid Oirschot
E-mail
secretariaat@deheerlijkheidoirschot.nl