Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing: Ons Brabants dialect ( met een knipoog)

10 februari 2022 | 20:00 - 22:30

Op deze avond gaan we op een gezellige manier heel wat opsteken over onze mooie streektaal.
Rien Bekkers uit Olland komt onze leden van “De Heerlijkheid Oirschot” uitleggen waarin de taal van ons, Brabanders, per regio zo totaal verschilt met die van andere streken. Op een vooral humoristische wijze komt hij uit de doeken doen waarom dat in de loop der eeuwen zo gegroeid is. Ook komt hij aan de hand van de “BITO-toets” op een luchtige wijze onze kennis van het Brabants meten. Voor deze test is examenvrees beslist overbodig…
Ons dialect lijkt naar de achtergrond te verdwijnen omdat we de hele dag op tv, op de radio, op school en op het werk Algemeen Gebruikt Nederlands horen. Er wordt verondersteld dat we dat daar ook spreken en daarnaast liefst ook nog Engels kennen. Toch horen we om ons heen gelukkig nog veel mensen “buurten” in onze eigen dialect. Een paar weken per jaar is dat zelfs weer helemaal in, helemaal “cool”, helemaal “hip” om “Plat Brabants” te praten en te schrijven! Dat is rond Vastenaovend / Carnaval.

Dan komen ook de Brabantse conferenciers ofwel de tonpraters weer op tv met hun “buuts” in hun eigen bijvoorbeeld Roois, Sterksels of Boxmeers dialect. Dat trekt veel kijkers. Niet voor niets is het “Keienbijters Kletstoernooi” om de Zilveren Narrenkap in Helmond op Omroep Brabant een onbetwistbaar kijkcijfer hit .
Waarom dialect zo onlosmakelijk verbonden is met die carnavalsperiode en juist dan weer zo heerlijk de boventoon voert, gaan we deze avond van Rien horen.
Na de pauze gaan we genieten van een optreden van zo’n Brabantse (dialect) conferencier. Deze kletser heeft twee keer (!) de Zilveren Narrenkap gewonnen en is daarnaast ook nog kampioen van Zuid-Nederland. Een kei dus op kletsersgebied. Dan kunnen we met eigen Skôn Orre horen hoe leuk humor in ons eigen dialect kan zijn. Zo’n optreden is in deze dagen heel toepasselijk omdat het dan binnenkort weer carnaval is.
Het belooft een luchtige, informatieve avond te worden met een humoristische inslag.

Kosten: Voor leden: gratis/voor niet leden: € 4,-.

Wanneer u hierbij aanwezig wilt zijn, geef dit dan uiterlijk 6 februari a.s. aan via
secretariaat@deheerlijkheidoirschot.nl , zodat wij tijdig de aantallen aan het Vrijthof kunnen doorgeven.

Gegevens

Datum:
10 februari 2022
Tijd:
20:00 - 22:30
Evenement Categorie:

Locatie

Café ’t Vrijthof
Molenstraat 6
Oirschot, Nederland
+ Google Maps