Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing: Goede luiden van Oirschot De bevolking van Oirschot door de eeuwen heen

19 december 2023 | 20:00 - 22:30

Datum: 19 december 2023  Locatie: Harmoniezaal, restaurant De Burgemeester, Markt 21, Oirschot
Aanvang: 20.00 uur Spreker(s): Anton Neggers
Kosten: Voor leden: gratis/voor niet leden: € 5,-.

Oirschot was eertijds de belangrijkste plaats van Kempenland, een van de grotere dorpen in de Meijerij van ’s-Hertogenbosch met een belangrijke centrumfunctie voor een groot verzorgingsgebied. Om een inzicht te krijgen in de bevolking van Oirschot moeten we verschillende bronnen raadplegen. Pas in de achttiende en negentiende eeuw vinden de eerste structurele bevolkingsregistraties plaats: voor de periode daarvoor zijn we aangewezen op incidentele lijsten en overzichten die werden gemaakt om een bepaald doel te dienen. In de lezing wordt gepoogd een reconstructie te maken van de bevolking van Oirschot aan de hand van die bronnen.
Verschillende aspecten komen aan de orde, zoals aantal inwoners, aantal huizen, beroepen, welstand. Daarbij maakt Anton tevens gebruik van zijn eigen database in GensDataPro, dat in de loop van de jaren is uitgegroeid tot een soort bevolkingsregister van oostelijk Noord-Brabant, vanaf de zeventiende eeuw (en in sommige gevallen ook van daarvoor). Inmiddels heeft hij in dit bestand meer dan 350.000 personen verzameld, en is het bestand zowat compleet voor de gegevens uit de zeventiende en achttiende eeuw voor plaatsen als Oirschot en Best, Oost- en Middelbeers, Sint Oedenrode, Boxtel, Liempde, Esch, Haaren en Sint-Michielsgestel, en grote delen van de omliggende plaatsen. En natuurlijk van persoonsgegevens uit heel veel andere plaatsen in Noord- Brabant,
Nederland, België en de rest van de wereld.
Als er voldoende tijd over is wil Anton aan de hand van die database demonstreren hoe snel hij een kwartierstaat van iemand, wiens voorouders uit Oirschot en omgeving komen, kan samenstellen.
Anton Neggers (Boxtel, 1959) is jurist en werkt op de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Hij is voorzitter van de afdeling Kempen en Peelland van de Nederlandse Genealogische vereniging, en van onze Heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot.

Gegevens

Datum:
19 december 2023
Tijd:
20:00 - 22:30

Locatie

Restaurant de Burgemeester (Harmoniezaal)
Markt 21
Oirschot, Nederland
+ Google Maps

Organisator

Heemkundekring de Heerlijkheid Oirschot
E-mail
secretariaat@deheerlijkheidoirschot.nl