Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing: Christiaan van der Ameijden, Oirschottenaar in Rome

20 februari | 20:00 - 22:30

Datum: 20 februari 2024
Locatie: Restaurant De Beurs, St. Odulphusstraat 7, Oirschot
Aanvang: 20.00 uur
Spreker(s): Michiel Verweij
Kosten: Voor leden: gratis/voor niet leden: € 5,-.

In de 15de en 16de eeuw maakten zangers en componisten uit de Nederlanden (grofweg de Benelux) in heel Europa de dienst uit als het op muziek aankwam. Hofkapellen in elke residentie zaten vol zangers uit onze contreien, zo ook de prestigieuze pauselijke zangkapel die de Sixtijnse kapel genoemd wordt. De laatste vertegenwoordiger uit de Lage Landen in dat gezelschap kwam uit Oirschot: Christiaan van der Ameijden. Geboren rond 1530, duikt Van der Ameijden in Rome op in 1563 als hij lid wordt van deze Sixtijnse kapel. Vanaf 1565 was hij er zelfs de enige vertegenwoordiger van onze gebieden.
In deze voordracht wordt ingegaan op zijn leven en zijn werk. Tegelijk wordt belicht hoe dergelijk onderzoek wordt verricht: want het
is niet gemakkelijker om door te dringen tot de Vaticaanse Bibliotheek dan destijds tot de Sixtijnse kapel…
Dr. Michiel Verweij (Oirschot, 1964) is adjunct-conservator en wetenschappelijk medewerker op de afdeling Handschriften en Oude drukken van de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) in Brussel en gastprofessor van de OG Latijnse literatuur aan de KU Leuven.
Hij schreef diverse boeken over paus Adrianus VI en over de Romeinse dichter Ovidius en was ook curator van tentoonstellingen over deze twee personen. Hij is zelf Latijns dichter onder de naam Michael Pratensis Oirschotanus.

Gegevens

Datum:
20 februari
Tijd:
20:00 - 22:30

Locatie

Zaal de Beurs
Sint Odulphusstraat 7
Oirschot, 5688BA Nederland
+ Google Maps

Organisator

Heemkundekring de Heerlijkheid Oirschot
E-mail
secretariaat@deheerlijkheidoirschot.nl