Laden Evenementen
20
oktober
donderdag

Lezing: De Eerste Wereldoorlog in Nederland en in Brabant

20 oktober 2022 | 20:00
  • Dit evenement is voorbij.

Lezing donderdag 20 oktober a.s.
De Eerste Wereldoorlog in Nederland en in Brabant

Donderdagavond 20 oktober 2022 vindt om 20.00 uur in de Harmoniezaal van restaurant De Burgemeester in Oirschot de eerste lezing van het najaarsprogramma van de heemkunde King plaats.
Spreker Tom Sas houdt dan een inleiding over het onderwerp: ‘De eerste wereldoorlog in Nederland en Brabant’.
Nadat in de zomer van 1914 de oorlog buiten onze landsgrenzen losbarstte, verklaarde Nederland zich neutraal. De Grote Oorlog die van 1914 tot 1918 zou duren kende een allesvernietigend karakter. De oorlog werd onder meer gekenmerkt door een slijtageslag in de loopgraven, massale stormlopen die in bloed gesmoord werden en het gebruik van nieuwe wapens. Lang bestond het beeld dat Nederland na de neutraliteitsverklaring zich achter de dijken had terug getrokken en de mensen overgingen tot de orde van de dag.

In zijn lezing zal Tom Sas laten zien dat dit beeld genuanceerd dient te worden. De Nederlandse neutraliteit diende gedurende de oorlogsjaren gewapenderwijs verdedigd te worden. In de Nederlandse samenleving waren, behalve de aanwezigheid van militairen, de effecten van de oorlog die om ons heen woedde spoedig merkbaar: geïnterneerde militairen, vluchtelingen, distributie en schaarste.
In de voordracht zal zeker ook aandacht zijn voor hetgeen er in Brabant en in Oirschot van deze bijzondere periode uit onze geschiedenis merkbaar was.
Drs. T.P. (Tom) Sas (Oirschot 1980) studeerde geschiedenis aan de Katholieke (nu Radboud) Universiteit te Nijmegen waar hij afstudeerde met een scriptie over de relatie tussen Nederland en Groot-Brittannië in de Eerste Wereldoorlog. Sinds 2007 doceert hij geschiedenis aan het ds. Pierson College in ’s-Hertogenbosch. Daarnaast werkt hij als zelfstandig historisch onderzoeker. Hij publiceert met regelmaat over het thema Nederland en de Eerste Wereldoorlog. Zo droeg hij onder
meer als auteur en redacteur bij aan de totstandkoming van de regiobundel Brabant en de Eerste Wereldoorlog (2016) en de stadsbundel ’s-Hertogenbosch en de Eerste Wereldoorlog (2018). In 2018 verscheen zijn boek Holland Neutraal over de Nederlandse Leger- en Vlootfilm. In voorbereiding is een boek over een Friese militair, Jelte Kornelis. Daarnaast is hij secretaris van de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog (SSEW) en organiseert hij ook excursies naar de voormalige slagvelden van de Eerste Wereldoorlog in België en Noord-Frankrijk.
De lezing vindt plaats op donderdagavond 20 oktober 2022 in de Harmoniezaal van restaurant De Burgemeester, Markt 21, Oirschot en start om 20.00 uur. Voor leden is de lezing gratis. Ook andere bezoekers zijn van harte welkom tegen een vergoeding van € 5.-.

Details
Date: 20 oktober 2022
Time: 20:00
Evenement CategoryLezingen
Locatie
Locatie: Restaurant de Burgemeester (Harmoniezaal)
Adres: Markt 21
Oirschot, Nederland

+ Google Maps
Organisator
Organizer Name: Heemkundekring de Heerlijkheid Oirschot
Email: