Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Grote Studiereis naar België

15 oktober 2022

Grote Studiereis naar België zaterdag 15 oktober 2022
Op zaterdag 15 oktober organiseert de reiscommissie van onze heemkundekring een studiereis naar België. Het belooft een interessante, leerzame maar ook plezierige dag te worden. De dagindeling:

08.00 uur: vertrek per bus vanaf brouwerij Vandeoirsprong, Koestraat 20. U kunt tegenover de ingang de auto parkeren op het parkeerterrein bij Sandershof, fietsen kunnen op het terrein van de brouwerij worden gestald. We komen aan het einde van de dag daar ook weer terug.

09.00 uur: aankomst Gevangenismuseum in Merksplas. Tussen Hoogstraten en Merksplas staan tal van strafinrichtingen, gebouwd in vroeger tijden maar vaak nog in gebruik. Het werden ‘kolonies’ genoemd en er werden veel landlopers vastgezet. We worden ontvangen met koffie/thee en een “Klosjaars Kramiekske”, daarna krijgen we in twee groepen een museumrondleiding met gidsen.

10.30 uur: vertrek naar Hoogstraten

11.00 uur: start programma in Hoogstraten. Hoogstraten is een zeer oud stadje in de Antwerpse Kempen, dat al meer dan 800 jaar vrijheidsrechten heeft. In twee groepen gaan gidsen ons vertellen waarom Hoogstraten zo de moeite waard is. In ieder geval maken bezoeken aan de Sint-Katharinakerk en het Begijnhof deel uit van de rondwandeling.
13.00-14.00 uur: lunch in Hoogstraten bij Bistrobar De Jachthoorn
We hebben voor u een eenvoudige Belgische lunch afgesproken, met koffie/thee.

14.00 uur: vertrek naar Turnhout
14.30 uur: aankomst Turnhout
Turnhout is een stad die vlak bij ons ligt, maar die niet bij iedereen even bekend is. Het is een kruispunt van tal van handels- en verkeersroutes, o.a. die van ’s-Hertogenbosch via Oirschot naar Antwerpen, Leuven en Brussel. Het kent een bewogen geschiedenis en was zelfs lange tijd ‘bezit’ van de Oranjes. In de 19e eeuw kende het, net als Oirschot, een bloeiende meubelindustrie. Omdat we al twee gegidste wandelingen hebben gehad, willen we u de vrijheid geven om het bezoek aan Turnhout zelf in te vullen. Er kan een stadswandeling gemaakt worden (wij hebben een aantal routekaarten in de bus), een bezoek gebracht aan het Speelkaartenmuseum (entree € 5,-), het Begijnhofmuseum (eveneens € 5,- entree), of een combinatie winkelen/sightseeën. 16.15/16.30 uur: wij verwachten u in Café Sint Pieter, Markt 60, waar we u een lekker Belgisch biertje of een ander drankje aanbieden. Eventuele tweede drankje is voor eigen rekening.

17.00 uur: vertrek naar Oirschot
17.45 uur: aankomst in Oirschot
Voor degenen die ervoor hebben gekozen, is er een afsluitend driegangen diner bij Vandeoirsprong, een keuzemenu met twee drankjes. Wij hopen dat veel leden samen met ons deze studiedag in het gezellige Vandeoirsprong zullen afsluiten.

Opgeven
U kunt zich opgeven via: secretariaat@deheerlijkheidoirschot.nl maar uw deelname is pas definitief als u betaald heeft. Bij het opgeven graag doorgeven indien de betaling op een andere naam staat dan de uwe. Ook partners of vrienden die geen lid zijn, kunnen zich voor deze reis opgeven.
De kosten
De kosten voor de hele dag, inclusief afsluitend diner, zijn per persoon € 75,-. Zonder diner is dat € 50,-
Graag het juiste bedrag vóór 15 september a.s. overmaken aan :
Heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot
NL 57 RABO 0133 8659 16
Wij hopen op een grote opkomst en een gezellige dag!
De reiscommissie,
Wim van Kollenburg en Arthur de Vries

Gegevens

Datum:
15 oktober 2022
Evenement Categorie:

Locatie

België
België

Organisator

Heemkundekring de Heerlijkheid Oirschot
E-mail
secretariaat@deheerlijkheidoirschot.nl