Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Donderdag 16 februari a.s. Lezing: Een galerij van Brabantse dokters

16 februari 2023 | 20:00 - 22:00

Donderdag 16 februari as. geeft Jan van Eyck de lezing ‘Een galerij van Brabantse dokters’ in Café ’t Vrijthof in Oirschot.
De 500e verjaardag van Johannes Goropius Becanus, een beroemde Beekse arts/humanist, was voor Museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek aanleiding om in een serie van 13 portretten van Brabantse dokters de geschiedenis van de geneeskunde stapsgewijs te schilderen. Niet met alle grote ontdekkingen of met alleen maar mannen-van-naam. Nee, gewoon met Brabantse dokters die in de 16e t/m 20e eeuw elk hun mannetje stonden tegen de achtergrond van de medische wereld van toen, en het vertrouwen kregen van hun patiënten.

Van Goropius Becanus tot en met Harry Ruhe, de oprichter van museum De Dorpsdokter. Het gaat dan over dokters die met de legers uit Oostenrijk/Hongarije naar hier kwamen zoals de familie Raupp uit Bergeijk, De Lang uit Hilvarenbeek en Sauter uit Hooge Zwaluwe. En over Brabanders als Mr. Aert Fey uit Oirschot, Ingenhousz uit Breda en Snieders uit Turnhout, die meegroeiden met hun tijd. Of karakters als dokter Baptist, de kwartjesdokter uit Megen en Wiegersma, het geweld uit Deurne.

Kortom: langs de lijn van de kleine persoonlijke geschiedenissen valt een hoop te leren en te beleven aan een galerij van Brabantse dokters.
Deze galerij met 13 portretten staat nu op de vernieuwde bovenverdieping van het museum.
Jan van Eijck, de conservator van Museum De Dorpsdokter in Hilverenbeek doet het voor u deze avond wat uitgebreider uit de doeken. En dat kan verdraaid interessant zijn…!

De lezing vindt plaats op donderdagavond 16 februari 2023 in Café ‘t Vrijthof, Molenstraat 6,
Oirschot en start om 20.00 uur. Voor leden van de heemkundekring is de lezing gratis. Ook andere
bezoekers zijn van harte welkom tegen een vergoeding van € 5.-.

Gegevens

Datum:
16 februari 2023
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Café ’t Vrijthof
Molenstraat 6
Oirschot, Nederland
+ Google Maps

Organisator

Heemkundekring de Heerlijkheid Oirschot
E-mail
secretariaat@deheerlijkheidoirschot.nl