Laden Evenementen
21
oktober
donderdag

Lezing ‘Volksverhalen over heksen en hun oorsprong’ door Maria van Deutekom

21 oktober | 20:00 - 22:00

Lezing ‘Volksverhalen over heksen en hun oorsprong’ door Maria van Deutekom in Harmoniezaal restaurant De Burgemeester.

Donderdag 21 oktober as. vindt in in de Harmoniezaal van restaurant De Burgemeester de lezing ‘Verhalen over heksen en hun oorsprong’ plaats. Maria van Deutekom gaat in deze lezing in op de volksverhalen over heksen die ook in Brabant lang heel talrijk waren. De verhalen hebben een traditie die teruggaat tot in de verre middeleeuwen en je vraagt je af waar al die verhalen over heksen vandaan komen? Allereerst komt in de lezing aan de orde wat we onder een heks verstaan en welke beeldvorming er zoal is over heksen. Soms is dat beeld positief zoals dat van het wijze kruidenvrouwtje maar ook vaak negatief zoals het beeld van de oude toverkol die ziekte en verderf onder de mensen brengt. Uiteraard kan de heksenvervolging die in Europa in het verleden plaatsvond, en waar ook Nederland en Brabant bepaald niet van gevrijwaard bleven, hierbij niet onbesproken blijven.
Onderzoek van een heks Thompkins H. Matteson 1853
Vervolgens zoomen we in op de rol die heksen spelen in volksverhalen en geven daarvan een aantal tot de verbeelding sprekende voorbeelden. Zo leert u o.a. hoe je een heks kunt herkennen en hoe hun betovering valt te doorbreken. Hierbij komen ook diverse volksverhalen over heksen uit de Kempenregio aan bod. In de laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar ‘hekserij’ waarin o.a. een link wordt gelegd naar de positie van de vrouw in vroeger tijden. Tevens zijn nieuwe gegevens aangedragen over het ontstaan van het vertrouwde heksbeeld op basis van de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude. De lezing wordt gelardeerd met afbeeldingen en voordracht van diverse verhaalfragmenten. Maria van Deutekom is van huis uit docent Nederlands en Theater en was jarenlang werkzaam in het hoger beroepsonderwijs. Voor het tijdschrift ‘Van den Herd’ van Heemkundekring ‘De Heerlijkheid Oirschot’ schreef zij een drietal artikelen over Volksverhalen over heksen. Maria geeft lezingen en schrijfcursussen en is actief als theaterregisseur. Ook schrijft ze verhalen en vertelt die voor publiek. De lezing is gratis toegankelijk voor leden van de Heemkundekring Oirschot. Ook niet-leden zijn van harte welkom; voor hen geldt een entreebedrag van € 4,-. De lezing start om 20.00 uur in Harmoniezaal restaurant De Burgemeester, Oirschot.
Hopelijk is tegen die tijd de 1,5 meter richtlijn opgeheven zodat iedereen die interesse heeft welkom is. Mocht dat niet zo zijn dan zullen we het bezoekersaantal wat moeten limiteren en u
vragen zich vooraf even aan te melden. Nader bericht hierover volgt.

 

Details
Date: 21 oktober
Time: 20:00 - 22:00
Locatie
Locatie: Restaurant de Burgemeester (Harmoniezaal)
Adres: Markt 21
Oirschot, Nederland
Organisator
Organizer Name: Heemkundekring de Heerlijkheid Oirschot
Email: