De Brabantse Heemdagen 2023 in Oirschot

Voor de 73e keer zijn op vrijdag 4 augustus 2023 en zaterdag 5 augustus 2023 de Brabantse Heemdagen gehouden. Dit jaar nam heemkundekring Oirschot de organisatie op.

De heemdagen startten op de 1e dag met de openingsceremonie in het Boterkerkje met toespraken van wethouder Corine van Overdijk en Henk Helligers van Brabants Heem. Daarna ging Anton Neggers, de voorzitter van de kring in op de boeiende geschiedenis van Oirschot. Vervolgens waren er wandelingen met een gids waarbij o.a. het Raadhuis, de Sint Petrus basiliek en museum De Vier Quartieren werden bezocht. Ook kon men luisteren naar een speciaal concert van de Oirschotse beiaardier in de pastorietuin.

Op de tweede dag werd het buitengebied van Oirschot verkend waarna men lunchte bij gilde Sint-Joris, waar de Oirschotse gilden zich presenteerden. Daarna waren er interessante lezingen in het Raadhuis, de Brouwerij en het klooster Franciscanessen over Oirschots meubelindustrie, dialect en religieus erfgoed. Tot slot klonken in het Boterkerkje liederen uit de 16e en 17e eeuw begeleid op een middeleeuwse luit alsook gedichten over Oirschot en het verhaal van Vladderaccus, die hier in 17e eeuw woonde.

De inwendige mens werd niet vergeten en beide dagen genoten de bezoekers van een dinerbuffet in de brouwerij. Aan het eind van dit heemkundig festijn werd de Bram van Brabantprijs uitgereikt voor de allermooiste foto en werden alle vrijwilligers bedankt zonder wie dit alles niet mogelijk zou zijn. was geweest.

Daarna toog iedereen huiswaarts vol herinneringen aan twee ‘heerlijke’ heemdagen!   Voor een foto impressie van deze dagen klik hier