De grote studiereis van dit jaar was heel bijzonder en de belangstelling zowel uit De Beerzen als uit Oirschot was dan ook zo groot dat de bussen tjokvol zaten.
In alle vroegte trokken we naar Westerlo waar we gastvrij onthaald werden in het Boswachtershuis met koffie en gebak waarna een flinke wandeling door Westerlo op het programma stond. Allereerst bewonderden we daar het kasteel van de Merodes, die in de 15e eeuw zowel heer waren over Oirschot als over Westerlo. Vervolgens wandelden we door het vriendelijke plaatsje en kregen van de gidsen van heemkundekring ‘Ansfried’, naast allerlei historische feiten ook een mooie legende te horen.
Die handelt over Dymphna, de dochter van een Ierse koning, waarvan de moeder niet lang na haar geboorte overleed. De koning zocht naar een waardige plaatsvervangster voor zijn overleden gemalin. Maar de enige die haar enigszins in schoonheid en karakter benaderde… was zijn eigen dochter en met haar wilde hij dan ook in het huwelijk treden! Dymphna vluchtte samen met een priester en zocht een goed heenkomen.
Ze werd echter verraden door de waardin van de herberg waar het gezelschap overnachtte. Die wees de koning die hen achtervolgde, de richting aan waarheen zijn dochter was vertrokken. De koning haalde hen in en doodde zowel de priester als zijn eigen dochter. En het verhaal gaat dat de vrouw die hen verraden had, daarna nooit meer de wijsvinger heeft kunnen bewegen waarmee ze de koning de weg had gewezen!
Alleen al om zo’n verhaal zou je afreizen naar Westerlo. Maar er was nog veel meer te zien want na een overvloedige heerlijk lunch ging de reis verder naar Tongerlo, de plaats waar Oost- en Middelbeers een historische band mee hebben. Samen vielen zij onder het Hertogdom Brabant waar de orde van de Norbertijnen veel bezittingen had zoals de fraaie abdij van Tongelro. Die werd natuurlijk ook bezocht onder leiding van gidsen die ons daarover alles wisten te vertellen. We zagen met eigen ogen ‘Het laatste avondmaal’ dat volgens de overlevering van Da Vinci zou kunnen zijn en mochten vanachter glas een blik werpen in de mooie kerk met zwart marmer waar druk gerepeteerd werd voor een concert.
En last but not least landden we dan bij heemkundekring ‘Ansfried’ alwaar we getrakteerd werden op een receptie. Inmiddels was het aardig gaan regenen maar de warme welkomstwoorden van de schepen en de heemkundekring deden ons dat snel vergeten. Over en weer werden cadeau’s uitgewisseld en we konden ook het riante onderkomen van kring ‘Ansfried’ bewonderen.
Om 19.00 uur stapten we weer in de nostalgische bussen en rond 20.00 uur waren we terug in Oirschot en Middelbeers.
Het was een prachtige reis waar we allemaal erg van genoten hebben en we danken dan ook van harte heemkundekring “Den Beerschen Aard”, die het voortouw nam bij de organisatie van deze studiereis. En natuurlijk ook dank aan onze eigen reiscommissie die hen daarin ondersteunde. Het was een mooie, leerzame en gezellige dag!
Via de link vindt u op YouTube een aantal leuke foto’s van de dag die door Ad van Zelst zijn gemaakt. Van eerdere grote studiereizen zijn ook foto’s gemaakt door Ad van Zelst en gepubliceerd op YouTube: