135
Het R.K. Bondsgebouw stond vroeger op de plaats waar nu het gemeentehuis staat. Het werd gebouwd in 1904 en aan de kleding van het poserende groepje mensen te zien dateert deze foto uit die tijd. De nissen waren nog niet alle gevuld, maar de drie uiteindelijke beelden waren van St. Isidorus (patroonheilige van de R.K. Boerenbond, die er vanaf het begin vergaderde), van St. Jozef (patroon der timmerlieden, dus meubelmakers) en van St. Vincentius (patroonheilige o.a. van liefdadigheidsinstellingen). Behalve vergaderingen vonden er in het gebouw tal van andere activiteiten plaats. Het bood onderdak aan toneelgezelschappen en diende als bibliotheek, volksbank, stemlokaal, school, kwartier voor soldaten en als tijdelijke kerk vlak na de oorlog, toen de kerk verwoest was. Ook de scouting kwam er bijeen.
In het woonhuis links van het bondsgebouw woonde de laatste celibataire koster Piet Stams, samen met zijn zus. Zij hadden aan huis een winkeltje in religieuze artikelen. Links van dit woonhuis ziet u nog het puntdak van het openbare toiletgebouw: toevluchtsoord voor kerkgangers die van ver kwamen. De oudere Oirschottenaren die het zich nog herinneren, denken met gemengde gevoelens terug aan dit onwelriekende gebouwtje maar koesteren dierbare herinneringen aan het Bondsgebouw.
Aanvulling van Sjef Smetsers
Het heeft geen zin om iets van het ‘gezichtsbepalend’ bondsgebouw te schrijven als men niet weet waar het gestaan heeft.
Ik neem jullie mee naar de Deken Frankenstraat en begin bij het leuke pittoreske bloemen/cadeauwinkeltje (voorheen bakker Nol, later Leo Nuijens).
De eerste straat is de Dirck van Ameijde straat, die eindigt bij de vroegere bakker van Haren/de Mol (de bakker van de heerlijke ‘mollen’ speculaas, vooral in de sinterklaastijd).(Kerkstraat)
Het gehele gebouw links was ‘Den Bond’ ofwel het ‘Bondsgebouw’. Voor vele doeleinden te gebruiken Verhoging voor toneeluitvoeringen e.d. met daaronder (kleine kamers ) en aan de aan de zijde van de Kerkstraat een kelder met rooster. De grote zaal was door schuifdeuren in drieën te delen en voor diverse doeleinden te gebruiken.
De voorkant van het gebouw lag aan de Deken Frankenstraat. Een forse gevel met drie grote beelden, die thans bij de hoofdingang onder de toren staan.
Naast de voorgevel waren het woonhuis van koster Piet Stans, die daar met zijn vrouw/zuster(??) een winkel had in religieuze artikelen, de ingang naar de binnenplaats van ‘Den Bond’, de werkkamer/kaarsenmakerij voor grote kaarsen van de koster en als laatste het openbare toilet.
Verder een omheind terrein met daarachter de ‘bleekkuil’, ook bleekveld genoemd (zie plaatje 31 en 134) en hierachter het kantongerecht, thans bestuur gedeelte van het gemeentehuis.
De verwezenlijking van het gebouw vond plaats onder het pastoraat van deken J.B. Franken in het begin van de twintigste eeuw.
Aan de voorzijde van het bondsgebouw aan de Deken Frankenstraat waren drie grote beelden geplaatst op een console. Te weten: de heiligen Isidoris, Joseph en Vincentius. JSm
Er is een misverstand tussen Ad van Zelst en mij met betrekking tot de naam Isidoor.
Ad gaat voor Isidoris van Silvilla (Oirschots weekblad 2 februari 2022) en ik voor Isidoris van Madrid.(Wikipedia)
Eerstgenoemde was Bisschop en kerkleraar, leefde in ongeveer 600 en viert zijn naamdag op 4 april. De Isidoris van Madrid was landbouwer, leefde van 1070-1130 en viert zijn naamdag 15 mei.
Beiden zijn patroon van de boeren Waarom? Ik weet het niet maar als je iets nodig hebt dan spreek je eerder een boer aan als een kerkleider (!!!)
De andere twee heiligen zijn algemeen bekend. Joseph als man van Maria en voedstervader van Jezus van Nazareth, patroon van timmerlieden en Vincentius, die algemeen bekend is door de vele Vincentius verenigingen. Hij leefde van 1581 tot 1660.
In 1633 richtte hij in Parijs een vereniging van vrouwen op om armen en zieken te verzorgen, waaruit later de Dochters van Liefde zijn voortgekomen.
Hij is de patroon van liefdadigheidsinstellingen, wezen, zieken, armen en gevangenen. Tevens wordt hij aangeroepen om verloren voorwerpen terug te vinden.(uit Sanctus :Meer dan vijfhonderd herkennen/ Jo Claes, Alphons Claes/Kathy Vincke)
Er werden ‘s zondags in de wintermaanden toneeluitvoeringen gegeven (s‘middags voor de dames en misdienaars en s’avonds voor de heren)
Onder en naast het podium waren kleine vergaderruimten en er was ook een kelder.
De kleine vergaderruimten waren voor diverse doeleinden o.a verkleding sinterklasen/zwarte pieten in Sinterklaastijd voor huisbezoeken door jonge middenstandvereniging en jonge werkliedenbond, voorbereiding communiefeesten en andere kerkaangelegenheden. Ook vergaderende er het bestuur van de R.K. fabrikanten vereniging.
De heer Poulussen, teken leraar van de Franciscanessen Kweekschool, had een groep opgericht voor bijzondere lezingen. Ik kan de lezing van piloot Virruly. Nog goed herinneren, denk wel het was in de dertiger jaren!!
Tijdens deze lezingen werden gedichten ongezegd door Henk van den Eijnde, kantoorbediende en zoon van een bakker in Oirschot (Nieuwstraat).
Later was er een kleine bibliotheek.
Een zeer aangrijpend verhaal is aan het Bondsgebouw verbonden
(Dit verhaal heb ik van twee onafhankelijk verschillende personen uit het verzet vernomen)
De Oirschotse verzetsgroep had een persoon gearresteerd, die gevaarlijk kon zijn voor de groep. Hij werd opgeborgen in de kelder van het bondsgebouw en elke dag werd hij bezocht en werd hem eten verstrekt.
Bij een van die gelegenheden bleek de gevangene gras aan zijn schoenen te hebben.
Bekend was/en is dat er aan een kelder aan de buitenkant een ‘keldergat’ is, waardoor men naar buiten kon. Niet aan gedacht maar ik denk dat hier niemand aan dacht. (Ik kan me ook niet herinneren dat het rooster op het keldergat ooit openging.)
Deze man was dus gevaarlijk voor de groep en moest verdwijnen. Bij navraag bleek hij katholiek te zijn.
Hem was meegedeeld dat ze naar het buitenland zouden gaan en dat het niet ongevaarlijk was en adviseerde hem, zo hij dit wilde, kon biechten.
Pater Smeets, overste bij de paters Montfortanen, nam hem de biecht af.
Leden van de verzetsgroep hebben hem meegenomen richting België.
Onderweg is hij geliquideerd. (JSm)
Van bondsgebouw naar gemeentehuis Campinia jaargang 11.
Door Toke van de Ven-Lommers
Zo, B. e W., dat is het nou,
Daar staat het prachtig nieuw gebouw.
We hadden niets te vrezen,
We hebben niet vergeefs gewacht,
Er is gewerkt met man en macht’
Er is iets moois verrezen.
Dit kwam er voor ons uit de bus,
Gemeentehuis, zo heet het dus,
Het past in de omgeving
Die rijk nog aan historie is.
Die ons doet denken, heel gewis,
Aan vroegere beleving.
De burgemeester schreef dit neer:
“We kunnen nu gaan jubelen weer”.
Wij willen ’t onderstrepen,
Wij geven hier van hulde blijk,
Met zo’n gebouw zijn wij zo rijk,
Dat hebben wij begrepen.
Hier is een knap stuk werk verricht
’t Is een harmonisch evenwicht
En als we binnentreden
Dan worden wij ons welbewust:
Het interieur dat stemt tot rust,
Van boven tot beneden.
Het is ons allen heel veel waard,
Ook d’ ambtenaren uiteraard,
Die rustig komen werken,
Zij voelen zich al heel goed thuis
In dit zo’n mooi gemeentehuis,
Dat is al goed te merken.
Het staat daar stevig, stoer en sterk
Langs onze mooie grote kerk
Wat kan het beter wensen?
Zo zal dit huis dan openstaan
En kunnen wij er binnengaan,
Wij, Oirschots eigen mensen.
Zo is het gerealiseerd,
En heel veel geld geinvesteerd
Het ongemak geleden.
Dus B. en W. en heel het stel
Ik wil hier zeggen: “Dank je wel”,
Ons Oirschot is tevreden”.
Het onderstaande verhaal moet worden ingevoerd bij het plaatje 265 en mag zeker niet ontbreken voor ‘de oudheid’ van de verhalen. Oordeel zelf.
Tijdens deze werkzaamheden (Stoelfabriek Teulincx & Meijers) kom ik in contact met Just Nuijens, die een geweldige vondst deed. Bij oude stukken van de fabriek T&M lag een dik schrift (met de pen geschreven) titel: Notulen-boek en bescheiden betr. voormalige Fabrikanten vereniging vanaf 1919.(Volgens de binnenzijde van het dikke schrift stond de prijs geshreven van 1,95)
Op 8 september 1919
komen de volgende personen ergens in Oirschot bijeen met hetzelfde doel (J. Beliën, J.Nuijens, A. Schilde, P. van Leuven A. van Zelst, J. van Haaren en J. Erven.
“De fungerende voorzitter opent de vergadering.
Met algemeene stemmen wordt besloten de ontwerpstatuten der R.K. Vereeniging van Fabrikanten van Oirschotsche stoelen vast te stellen, zoals die aan de vergadering zijn voorgelegd en hierop de Koninklijke goedkeuring aan te vragen.
Hierna wordt overgegaan tot de
verdeeling der bestuurfunctiën.
Tot voorzitter wordt benoemd J. Nuyens met 10 stemmen, tegen 4 op J. Erven.
Tot secretaris wordt benoemd J. Erven met 9 stemmen, tegen 4 op A. Schilte en 2 op J. van Haaren. Tot penningmeester wordt benoemd A. Schilte met 10 stemmen tegen 4 op J. van Haaren en 1 op Beliën
Vergadering 11 september 1919
Toegelaten in de vergadering is de heer J.v.d.Laan, voorzitter van den Ned. R.K. Bond van meubelmakers, behangers, stoffeerders en aanverwanten vakgenoten uit Utrecht.
Verhoging loonen met 5cts. (wordt 10%)
Na een uitvoerige bespreking wordt besloten de loonen met 10% te verhogen, naar boven en naar beneden afgerond, in dier voege dat een werkman die eerst bv. 35 cts of meer tot 40 cts. per uur verdiende, 4 cts. verhoging ontvangt en iemand die eerst 30 cts tot en met 34cts. per uur verdiende, 3 cts. verhooging krijgt.
Deze loonregeling zal gelden, totdat een Collectieven arbeidsovereenkomst zal zijn tot stand gekomen.
Tevens wordt het besluit genomen de werkweek op donderdagavond te doen eindigen en de loonen op vrijdagavond uit te betalen.
Ten slotte wordt nog beslooten:
Om met de vaststelling van een collectief arbeidscontract
regelingen te treffen terzake het aanschaffen door de werklieden zelf.
Vergadering 17 september 1919
Loonregeling.
Einde notulenboek.