Laden Evenementen
10
september
zaterdag

Open Monumentendag 2022

10 september 2022 | 12:00 - 11 september 2022 | 17:00
  • Dit evenement is voorbij.

In de Dekanijstraat 10 in het voormalige huis van de familie van Esch is het Erfgoedcentrum De Ravenpoort gehuisvest. Het pand is eigendom van de Stichting De Raven. Het is het onderkomen van de Heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot en de gildekamer (+ archief) van Gilde St. Sebastiaan.

In 1862 stond op dit adres nog een leerlooierij van Albert Nahuijs. In 1868 koopt Josephus van Esch (molenaar) samen met Jan Cornelis van der Heijden (linnen- en stoelenfabrikant) het object van de nazaten Nahuijs. In 1871 wordt het perceel gesplitst. Sindsdien is de helft van het perceel in de familie van Esch gebleven, die er later (1930) een winkel en woning op gebouwd hebben.

In de voorgevel bevindt zich een beeldje van Onze Lieve Vrouw, zittend op een Oirschotse stoel, dat is geplaatst door moeder Van Esch als dankbaarheid voor het feit dat het pand en de nabij gelegen panden in WO II gespaard zijn gebleven.

Het winkel-woonhuis is ontworpen door de Oirschotse architect Jan Priem. Het pand heeft een schilddak en een doorlopende rollaag in het metselwerk. De laatste bewoners van het pand waren Antoon van Esch en zijn zussen,  die er een  kruidenierswinkel en een drogisterij hadden; al de flessen en flesjes in de hal van de heemkamer herinneren daar nog aan.

Het historische pand dateert dus uit 1930 en sinds 2013 wordt de benedenverdieping bewoond door heemkundekring ‘De Heerlijkheid Oirschot’ (heemkamer en archief) en het gilde ‘Sint Sebastiaan’ (archief en studieruimte).

Sinds 2016 is op de bovenverdieping het ‘Bijna Thuis Huis’ (zorg in laatste levensfase) gevestigd.

Het pand wordt sinds het overlijden van Antoon van Esch op 17 februari 2012 beheerd door de Ravenstichting met name ten behoeve van cultuur-historische doeleinden. Het pand kan ook gebruikt worden voor het ondersteunen van algemeen maatschappelijke en ideële belangen.

De Oirschotse en Beerse heemkundekringen presenteren zich in de heemkamer tijdens OMD. Tevens wordt er een film vertoond over Oirschot anno 1962. Bezoekers kunnen onder het genot van een kopje koffie een praatje maken met leden van de heemkundekring.

Details
Start: 10 september 2022 | 12:00
End: 11 september 2022 | 17:00
Evenement CategoryJaarlijks
Locatie
Locatie: de Ravenpoort Dekanijstraat 10
Adres: Dekanijstraat 10
Oirschot, 5688 AR Nederland

+ Google Maps
Organisator
Organizer Name: Heemkundekring de Heerlijkheid Oirschot
Email: