Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing: Tradities, levend erfgoed

19 oktober 2023 | 20:00 - 22:00

Datum: 19 oktober 2023
Locatie: Harmoniezaal, restaurant De Burgemeester, Markt 21, Oirschot
Aanvang: 20.00 uur
Spreker(s): Ineke Strouken
Kosten: Voor leden: gratis/voor niet leden: € 5,-.

Een kaarsje aansteken bij de Heilige Eik is onlangs op Open Monumentendag uitgeroepen tot de populairste Oirschotse traditie. Carnaval, de gilden, het sparen in de dubbeltjespot, het geven van bijnamen en kermis scoorden ook heel goed.
Tradities horen vanaf 2012, toen Nederland het UNESCO Verdrag ter bescherming van het Immaterieel Erfgoed ratificeerde, officieel tot het Nederlands erfgoed. Het gaat om cultuur die van generatie op generatie doorgegeven wordt. Tradities worden sinds die tijd immaterieel erfgoed genoemd.
Met het ondertekenen van het Verdrag verplichtte Nederland zich om het immaterieel erfgoed te inventariseren, zichtbaar te maken
en te ondersteunen. Als directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland heeft Ineke Strouken de eerste 125 tradities op de Nederlandse inventaris geplaatst en in 2022 was ze één van de auteurs van het boek Tradities in Brabant.
Inmiddels is er ook een begin gemaakt met het inventariseren van de tradities in de gemeente Oirschot. Oirschot is niet alleen rijk aan materieel erfgoed, maar ook aan immaterieel erfgoed.

Gegevens

Datum:
19 oktober 2023
Tijd:
20:00 - 22:00

Locatie

Restaurant de Burgemeester (Harmoniezaal)
Markt 21
Oirschot, Nederland
+ Google Maps

Organisator

Heemkundekring de Heerlijkheid Oirschot
E-mail
secretariaat@deheerlijkheidoirschot.nl