Laden Evenementen
21
maart
donderdag

Lezing ‘Tradities, de nieuwe tak van erfgoed’

21 maart 2019 | 20:00 - 22:00
  • Dit event is voorbij.

Eieren kleuren met Pasen, kerstboom zetten met Kerstmis en de vrijmarkt op Koningsdag behoren sinds kort officieel tot ons
erfgoed. Materieel erfgoed – monumenten, museumvoorwerpen en archiefstukken – worden al erg lang beschermd, omdat wij niet willen dat ze verloren gaan. Ze behoren immers tot onze geschiedenis. Tradities, dus de gewoonten en gebruiken die van generatie op generatie worden doorgegeven, werden tot voor kort niet gerekend tot ons erfgoed en werden ook niet beschermd. Daar is nu verandering in gekomen, omdat Nederland in 2012 een nieuw UNESCO-verdrag ondertekende en daarmee de verplichting op zich nam om tradities te gaan beschermen. Vanaf die tijd spreekt men van immaterieel erfgoed.

In het eerste deel van mijn lezing vertel ik over het tot stand komen van het UNESCO-verdrag. Waarom wilde men tradities gaan beschermen? En hoe doe je dat? Wat is het verschil met werelderfgoed? Het ambacht van molenaar heeft inmiddels internationaal erkenning gekregen en staat op de UNESCO lijst van immaterieel erfgoed. Het Brabantse worstenbroodje staat op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed. Wat betekent dat? En staan er nog meer Brabantse tradities op deze nationale inventaris? In een multiculturele samenleving kunnen tradities ook schuren. Wat doen wij met Zwarte Piet? Moeten wij die niet gaan beschermen?

Gegevens
Datum: 21 maart 2019
Tijd: 20:00 - 22:00
Evenement CategorieLezingen
Locatie
Locatie: Museum De Vier Quartieren
Adres: Sint Odulphusstraat 11
Oirschot, 5688BA Nederland

+ Google Maps