Laden Evenementen
21
november
donderdag

Lezing ‘De omgang met een psychische stoornis in vroeger tijd’

21 november 2019 | 20:00 - 22:00
  • Dit event is voorbij.

Tijdens deze lezing zal Hans van den Broek met veel plaatjes en voorbeelden praten over de omgang met mensen die krankzinnig of zwakzinnig waren. Dat leidt tot zeer interessante inkijkjes in het verleden.

De manier waarop de gewone man tegen de zich anders gedragende medeburger aankeek werd bepaald door zijn wereldbeeld. Aanvankelijk overheerst het idee dat gedrag dat anders is dan gebruikelijk ontstaat door het ingrijpen van de hemel, door God of de Duivel. De gestoorde kan er dus ook niets aan doen. Met andere woorden hij/zij is niet schuldig aan zijn gedrag. In de loop der tijd gaat men [zoals zichtbaar aan de naamgeving] geleidelijk onderscheid maken in de gedragingen die waarneembaar zijn: “Ziet de zieke zaken die anderen niet zien, is er sprake van ongeremd gedrag, gaat de aandoening samen met vallende ziekte?”

De aanpak van al deze aandoeningen blijft tot rond 1800 hangen in de tot die tijd gangbare medische behandelingsmethoden. We denken aan sappenleer, signatuurleer, sympathie of toverleer, de religieuze aanpak, sterrenkijkerij en schriktherapie om boze geesten weg te jagen. Daarna gaat men langzaam over op overwegingen die van de patiënt en het opkomende onderzoek uitgaan: no restraint, badtherapie, arbeidstherapie, en uiteindelijk electroshocks en gebruik van farmacologisch werkzame middelen. Vaak wordt de mate van zorg afgewogen aan de mate van dreiging die van het gedrag uitgaat: kan de patiënt schade aanrichten aan zijn omgeving of zichzelf?

Omdat zorg altijd geld kost ziet men dat de verantwoordelijken er vaak toe vaak besluiten om deze kosten in toom te houden. Denk aan eenzame opsluiting in een klein hok, met slecht voedsel en schamele kleding, waaruit niet te ontsnappen valt. Vaak worden de ruimtes zodanig gebouwd dat een enkele persoon toezicht over meerdere patiënten kan houden. Zo’n ruimte ligt dan bijvoorbeeld boven de stadspoort of in een in het vierkant aangelegd gebouw waarbij aan de binnenzijde een wandelpleintje ligt. De armbesturen houden strikt toezicht op de rechten van de zinnelozen én de financiering van hun onderhoud. Er zijn dus veel zaken rondom gestoord gedrag die de maatschappij van oudsher bezighielden.

Laat met deze presentatie uw ogen en gedachten openen voor oude ideeën en opvattingen. Het zal uw blik op de toestand van vandaag verhelderen.

Gegevens
Datum: 21 november 2019
Tijd: 20:00 - 22:00
Evenement CategorieLezingen
Locatie
Locatie: Restaurant de Burgemeester (Harmoniezaal)
Adres: Markt 21
Oirschot, Nederland

+ Google Maps