Laden Evenementen
18
februari
donderdag

IVM de coronamaatregelen VERVALLEN Lezing 18 februari 2021 ‘Volksverhalen over heksen en hun oorsprong’ VERVALLEN

18 februari | 20:00 - 22:30
  • Dit evenement is voorbij.

Donderdag 18 februari as. vindt in Café ‘t Vrijthof de lezing: ‘Volksverhalen over heksen en hun oorsprong’ plaats. Maria van Deutekom gaat in deze lezing in op de volksverhalen over heksen die ook in Brabant lang heel talrijk waren. Deze verhalen hebben een traditie die teruggaat tot in de verre middeleeuwen en je vraagt je af waar al die verhalen vandaan komen?

Allereerst komt in de lezing aan de orde wat we onder een heks verstaan en welke beeldvorming er zoal is over heksen. Uiteraard kan de heksenvervolging die in Europa in het verleden plaatsvond, en waar ook Nederland en Brabant niet van gevrijwaard bleven, hierbij niet onbesproken blijven.

Vervolgens zoomen we in op de rol die heksen spelen in volksverhalen en geven daarvan een aantal tot de verbeelding sprekende voorbeelden. Zo leert u o.a. hoe je een heks kunt herkennen en hoe hun betovering valt te doorbreken. Hierbij komen ook volksverhalen over heksen uit de Kempen aan bod. En last but not least worden nieuwe gegevens aangedragen over het ontstaan van het vertrouwde huidige heksbeeld op basis van recent onderzoek naar de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude.
De lezing wordt gelardeerd met afbeeldingen en voordracht van verhaalfragmenten.

Maria van Deutekom is van huis uit docent Nederlands en Theater en was werkzaam in het hoger beroepsonderwijs. Voor het tijdschrift ‘Van den Herd’ van Heemkundekring ‘De Heerlijkheid Oirschot’ schreef zij enkele artikelen over dit onderwerp. Maria geeft lezingen en schrijfcursussen en is actief als The Lancashire Witches van Harrison Ainsworth
theaterregisseur. Ze schrijft verhalen en vertelt die voor publiek.

De lezing is gratis toegankelijk voor leden van de Heemkundekring Oirschot. Ook niet-leden zijn welkom tegen entree van € 4,-. De lezing start om 20.00 uur in Café ‘t Vrijthof.
Naar verwachting zal het aantal bezoekers van de lezing vanwege Corona beperkt moeten blijven tot maximaal 30 personen. U dient daarom voorafgaand te reserveren via een mailtje naar het secretariaat: secretariaat@deheerlijkheidoirschot.nl waarin u doorgeeft met hoeveel personen u de lezing wilt bezoeken.
Het doorgaan van de lezing is onder voorbehoud van de coronamaatregelen op dat moment.

Details
Date: 18 februari
Time: 20:00 - 22:30
Locatie
Locatie: Café ‘t Vrijthof
Adres: Molenstraat 6
Oirschot, Nederland
Organisator
Organizer Name: Heemkundekring de Heerlijkheid Oirschot
Email: