Verbindt verborgen verleden


KrantenartikelOp initiatief van onze vereniging organiseerde het gemeentebestuur van Oirschot op 13 mei 2009 een herdenkingsbijeenkomst voor drie Franse vliegeniers die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog bij een crash op de Proosbroekweg om het leven kwamen. Ze waren in opdracht van het Franse leger op een verkenningsvlucht boven Noord-Brabant gestuurd om de vordering van de Duitse invasie in Nederland te rapporteren.
Trouwring gestolenHet verkenningsvliegtuig waar de drie bemanningsleden in zaten, een tweemotorige Potez, werd op 13 mei 1940 vanuit het Belgische Poppel opgejaagd en beschoten door vier Duitse Messerschmidts. Het toestel dook brandend boven Oirschot uit de wolken, ploegde een stuk door een weiland, trok nog even op, schoot laag over de Proosbroekweg waarbij het enkele bomen 'halveerde' en sloeg toen te pletter tegen een berging van een woonhuis, links van het huidige café De Nachtegaal. Alle bemanningsleden waren op slag dood. De berging van het huis was geheel vernield, de schoorsteen kapot en een van de motoren van het Franse toestel lag achter het huis in het weiland.
 De drie Fransen werden in de tuin begraven. Twee dagen later werden ze bijgezet op de begraafplaats in Oirschot. In 1949 zijn de stoffelijke resten overgebracht naar de plaatsen waar ze vandaan kwamen.
In aanwezigheid van vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, Heemkundekring "de Heerlijkheid Oirschot", Oirschotse oud-strijders en andere belangstellenden onthulden enkele nabestaanden op 13 mei 2009 rond 16.30 uur, het tijdstip waarop het verkenningsvliegtuig crashte, een gedenkplaquette. Even daarna maakte twee historische Harvards van vliegbasis Gilze-Rijen een 'flypast' over de onheilsplek.

Volg ons op: