Verbindt verborgen verleden


Tijdens de jaarvergadering van Heemkundekring "De Heerlijkheid Oirschot" is de winnaar bekend gemaakt van de Heemprijs 2013. Het is Marcel van der Heijden geworden, die samen met Jos Swanenberg het boek-met-dvd schreef: "Over Hel, Hemelrijk en Vagevuur - toponiemen van Oirschot". Tijdens de drukbezochte vergadering waren alle auteurs of drijvende krachten van de genomineerde werken aanwezig. De voorzitter van de heemkundekring, Arthur de Vries, legde uit dat het juryrapport niet openbaar was, maar mocht toch van elk werk een typering van de juryleden verklappen.

  1. Het boek "Liefde in het echte Bali" van Keest Smetsers werd uiterst sympathiek genoemd. De schrijver was erg blij met zijn nominatie en vertelde de vergadering dat hij een nieuw boek in voorbereiding had, over alle Oirschottenaren die zich ten dienste van de medemens hebben opgesteld. Hij vroeg de leden van de heemkundekring hem daarbij te helpen.
  2. Frans Adriaanse, winnaar van de Heemprijs 2010, werd geprezen om de volledigheid van zijn documentatie van alle gebouwen op de legerplaats uit de tijd van de wederopbouw (de eerste twintig jaar na het einde van de 2e Wereldoorlog). De jury noemde het een belangrijk werk voor de toekomst. De titel van zijn rapport is "Van Militair Kampement tot Gen. Maj. De Ruijter van Steveninckkazerne".
  3. Het boek "Verhalen in glas en lood in Oirschot", over de religieuze gebrandschilderde ramen van de Sint-Petrus basiliek, de Mariakerk en de kapel van Sint-Joris, is weliswaar gerealiseerd door het Museum voor Vlakglas en Emaille Kunst uit Ravenstein, maar de drijvende kracht achter dit project is Pastoor Leendert Spijkers. Het boek werd hooglijk gewaardeerd omdat de betekenis van de afbeeldingen op de ramen bij steeds minder mensen bekend is. Het boek, waarin de verhalen achter de afbeeldingen uit de doeken gedaan wordt, zal een enorme hulp zijn voor de toekomstige generaties, zodat ook zij de ramen op hun waarde kunnen schatten. De jury vond het bovenal een erg mooi boek en kijkt reikhalzend uit naar de volgende delen in deze serie (deel 2 zal gaan over de kloosterramen en komt binnen enkele maanden uit).
  4. De jury koos als winnaar van de Heemprijs 2013 het levenswerk van Marcel van der Heijden omdat hij, samen met coauteur Jos Swanenberg, op geheel nieuwe wijze een uniek naslagwerk heeft geschreven waarin de oude veld- en gebiedsnamen in de oude gemeente Oirschot vastgelegd zijn, waarbij de namen op interactieve wijze gekoppeld kunnen worden aan oude kaarten. Ook deze kennis, vergaard in meer dan een halve eeuw van onderzoek, zal nimmer verloren gaan.
  5. Marcel van der Heijden was erg blij met het behalen van de prijs, die bestaat uit een zilveren sierspeld met daarop de boom die voorkomt in het logo van de heemkundekring.

Volg ons op: