Verbindt verborgen verleden


Vvoorpagina tijdschrift"Van Den Herd" is een tijdschrift, dat wordt uitgegeven door Heemkundekring "de Heerlijkheid Oirschot". Het verscheen voor het eerst in 1994 en komt sindsdien drie keer per jaar uit. Het bevat tal van interessante artikelen en wetenswaardigheden over Oirschot en haar verleden. Aan de gepubliceerde artikelen liggen interviews, herinneringen en archiefonderzoek ten grondslag. De onderwerpen kunnen sterk uiteenlopen en de auteurs hoeven niet over hoge literaire kwaliteiten te beschikken. Per slot van rekening herinnert zich iedereen wel gebeurtenissen, al dan niet verfraaid met foto’s, uit het verre of meer recente verleden, die voor lezers onverwacht interessant kunnen zijn en waarvan het zonde zou zijn deze voor uzelf te houden.
De redactie is gaarne bereid schrijvers te adviseren. Zij heeft wel het recht de aangeboden kopij te redigeren. Eventuele inhoudelijke onjuistheden blijven voor rekening van de auteur. Overname van artikelen is alleen toegestaan na uitdrukkelijke toestemming van de redactie met bronvermelding.
"Van den Herd" is niet alleen beschikbaar voor heemleden, maar belangstellenden buiten Heemkundekring "de Heerlijkheid Oirschot" kunnen zich ook op het blad abonneren. Een abonnement kost slechts € 10,-- per jaar, bij vooruitbetaling per incasso te voldoen. Om u te overtuigen van de wetenswaardigheden in "van den Herd"; bieden wij u onderstaand een paar edities ter lezing aan.

Editie; 2014-01
Editie; 2015-03

Mocht u zich geroepen voelen om ook iets voor "van den Herd" te schrijven of heeft u in het verleden iets geschreven, dat voor meerdere heemliefhebbers interessant is neem dan contact op met de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

ISSN 1387 - 2060

Naast het tijdschrift publiceert de vereniging maandelijks een nieuwsbrief. Daarin wordt actuele informatie verstrekt over aanstaande activiteiten, workshops, cursussen, excursies, lezingen en uitgegeven boeken, niet alleen van de eigen vereniging, maar ook die uit de regio. De nieuwsbrief is gratis, maar dient wel door u digitaal ontvangen te kunnen worden.

Als u zich op ons tijdschrift en/of de nieuwsbrief wilt abonneren klik dan op de knop hieronder en vul het aanmeldformulier met uw gegevens in.

 

Volg ons op:

Logo Stichting de vijf wachtersEen heemkundige hobby kan uit een grote verscheidenheid aan activiteiten en interesses bestaan. Eén daarvan is het vastleggen van waardevolle herinneringen of het verrichten van een gedegen historisch onderzoek. De wijze waarop de vastlegging geschiedt is daarbij van ondergeschikt belang. Dat kan op moderne media met bijvoorbeeld digitale presentaties, geluidsfragmenten en video's, maar ook op conventionele manieren, zoals de uitgifte van een boek.

Om de publicatie van heemkundig onderzoek en herinneringen mogelijk te maken hebben "Heemkundekring de Heerlijkheid Oirschot" en Heemkundekring "Den Beerschen Aard" op 4 april 2012 de Stichting "de vijf wachters" opgericht. Daarmee is een samenwerkingsverband geformaliseerd om de publicatie van heemkundige studies en onderzoeken voor particulieren mogelijk te maken.
 Particulieren - lidmaatschap van een van de genoemde heemkringen is niet vereist - die een heemkundige studie of onderzoek willen publiceren, kunnen een beroep op de stichting doen. Deze kan adviseren op het gebied van financiering van de betreffende publicatie en de verspreiding daarvan.

Inmiddels zijn er al een aantal werken uitgegeven. Deze kunt u bekijken door hier te klikken.

Volg ons op: