Verbindt verborgen verleden


De winnares Hanneke van den BogaartVoor de uitreiking van de heemprijs 2016 werden de volgende boeken genomineerd. 

 1. 't Goet te Arle
 2. Het legerkamp bij Oirschot – 1832 – 1834
 3. Sancta Maria

Het Goet te Arle is een mooi naslagwerk, prachtig beschreven. Gaat in op de bouw van boerderijstallen. Geeft eerste-hands-informatie van 1263. De link naar archeologie in dat gebied is goed beschreven en goed onderbouwd en toegelicht waardoor het een uniek stuk erfgoed is. Deze toelichting gaat verder dan alleen de beschrijving van de hoeve.

Het legerkamp bij Oirschot is een zeer interessant boek. Het geeft een stuk onderbelichte geschiedenis in de 19e eeuw perfect weer. Ook de link naar de impact die de aanwezigheid van het legerkamp op de Oirschotse bevolking had, is goed beschreven. De dagboekfragmenten zijn een leuke afwisseling in het boek. Het is voor velen een stuk onbekende Oirschotse geschiedenis die is gaan leven.

Sancta Maria is een mooie heemkundige bijdrage en geeft een goede kijk op het toenmalige Oirschotse tijdsbeeld. Sancta Maria is begin vijftiger jaren opgericht, na de 2e wereldoorlog en paste goed in die tijd: mensen konden en mochten zich weer gaan ontspannen. Ze vertolkten blijspelen, maar ook Griekse tragediën en passiespelen. Zeer vooruitstrevend voor die tijd. Met ook begeleiding van kapelaans Leenders en Leijten, die hun katholieke stempel op de toneelvereniging drukten. Doordat er zoveel materiaal is bewaard, geeft het boek een mooi chronologisch beeld weer, wat zeker zal aanspreken bij de Oirschottenaren. De stijl van de auteur komt goed over!

De jury heeft unaniem voor Sancta Maria gekozen omdat het laagdrempelig is, een stimulans voor anderen die een boek willen schrijven en op deze manier zien dat dit door één persoon kan worden gerealiseerd. Het boek is te koop door contact op te nemen met de auteur Hanneke van den Bogaart-Vugts, telefonn 0499-572221.

Foto: Jan Appels

Volg ons op:

Kaft van het boekDe heemprijs 2015 is toegekend aan Theo van de Loo, vanwege de uitgave van zijn verzamelde werken: ‘Het Heerlijke Oirschot’. Dhr. Van de Loo, oud-wethouder van Oirschot, krijgt de prijs van de jury omdat zijn verzamelde werken een unieke vorm van “oral history” vormen, waarbij vooral de beleving van de personen die gebeurtenissen uit het verleden hebben meegemaakt of doorverteld van belang zijn.
Toen hem de prijs werd uitgereikt was Theo van de Loo (90 jaar oud) ernstig ziek. Vier dagen na de uitreiking is hij gestorven.

Volg ons op:

De heemprijs 2014 werd op 15 januari 2015 uitgereikt aan pastoor Leendert Spijkers. Hij is de belangrijkste locale initiatiefnemer van de uitgifte van vier prachtige boeken "Verhalen in glas en lood in Oirschot". De boeken bevatten een schat aan informatie en prachtige afbeeldingen over de religieuze gebrandschilderde ramen van de vele kerken en kapellen in groot-Oirschot. Samen met Museum voor Vlakglas en Emaille Kunst uit Ravenstein is pastoor Spijkers erin geslaagd de verhalen achter de afbeeldingen vast te leggen en voor onze jeugd te behouden.

Volg ons op:

Tijdens de jaarvergadering van Heemkundekring "De Heerlijkheid Oirschot" is de winnaar bekend gemaakt van de Heemprijs 2013. Het is Marcel van der Heijden geworden, die samen met Jos Swanenberg het boek-met-dvd schreef: "Over Hel, Hemelrijk en Vagevuur - toponiemen van Oirschot". Tijdens de drukbezochte vergadering waren alle auteurs of drijvende krachten van de genomineerde werken aanwezig. De voorzitter van de heemkundekring, Arthur de Vries, legde uit dat het juryrapport niet openbaar was, maar mocht toch van elk werk een typering van de juryleden verklappen.

 1. Het boek "Liefde in het echte Bali" van Keest Smetsers werd uiterst sympathiek genoemd. De schrijver was erg blij met zijn nominatie en vertelde de vergadering dat hij een nieuw boek in voorbereiding had, over alle Oirschottenaren die zich ten dienste van de medemens hebben opgesteld. Hij vroeg de leden van de heemkundekring hem daarbij te helpen.
 2. Frans Adriaanse, winnaar van de Heemprijs 2010, werd geprezen om de volledigheid van zijn documentatie van alle gebouwen op de legerplaats uit de tijd van de wederopbouw (de eerste twintig jaar na het einde van de 2e Wereldoorlog). De jury noemde het een belangrijk werk voor de toekomst. De titel van zijn rapport is "Van Militair Kampement tot Gen. Maj. De Ruijter van Steveninckkazerne".
 3. Het boek "Verhalen in glas en lood in Oirschot", over de religieuze gebrandschilderde ramen van de Sint-Petrus basiliek, de Mariakerk en de kapel van Sint-Joris, is weliswaar gerealiseerd door het Museum voor Vlakglas en Emaille Kunst uit Ravenstein, maar de drijvende kracht achter dit project is Pastoor Leendert Spijkers. Het boek werd hooglijk gewaardeerd omdat de betekenis van de afbeeldingen op de ramen bij steeds minder mensen bekend is. Het boek, waarin de verhalen achter de afbeeldingen uit de doeken gedaan wordt, zal een enorme hulp zijn voor de toekomstige generaties, zodat ook zij de ramen op hun waarde kunnen schatten. De jury vond het bovenal een erg mooi boek en kijkt reikhalzend uit naar de volgende delen in deze serie (deel 2 zal gaan over de kloosterramen en komt binnen enkele maanden uit).
 4. De jury koos als winnaar van de Heemprijs 2013 het levenswerk van Marcel van der Heijden omdat hij, samen met coauteur Jos Swanenberg, op geheel nieuwe wijze een uniek naslagwerk heeft geschreven waarin de oude veld- en gebiedsnamen in de oude gemeente Oirschot vastgelegd zijn, waarbij de namen op interactieve wijze gekoppeld kunnen worden aan oude kaarten. Ook deze kennis, vergaard in meer dan een halve eeuw van onderzoek, zal nimmer verloren gaan.
 5. Marcel van der Heijden was erg blij met het behalen van de prijs, die bestaat uit een zilveren sierspeld met daarop de boom die voorkomt in het logo van de heemkundekring.

Volg ons op:

Voor 2012 waren vijf publicaties genomineerd.

 1. Martin Gloudemans, 'Van veearts naar dierenarts': een boek met de 'memoires' van de bekende Oirschotse dierenarts in ruste.
 2. Stichting Verhalis: 'Brabantse Kloosterverhalen', een DVD met zeventien interviews van kloosterlingen.
 3. Nicoline van Tiggelen, met 'Monument in het blauw'. De geschiedenis van de Sint-Pieterskerk en van de restauratie van die kerk in de afgelopen jaren.
 4. John Peeters met 'Kapellekestocht rondom Oirschot'. Een boekje over de kapellen in en in de omgeving van Oirschot, met een aantal routekaarten, zodat de lezer langs al dit kleine religieuze erfgoed kan lopen, fietsen of rijden.
 5. Michelle Peeters met 'Bewogen levens, scherpe portretten'. Levensverhalen van een aantal bewoners van Verzorgingscentrum Sint-Joris in Oirschot.

Een deskundige jury boog zich over de zeer uiteenlopende onderwerpen en kende unaniem de heemprijs toe aan Nicoline van Tiggelen. De jury prees de auteur voor haar zorgvuldig historisch onderzoek met betrekking tot de Sint-Pieterskerk en de eveneens 'monumentale' vastlegging in een prachtig boek, dat ter afronding van de restauratie van deze kerk werd uitgegeven. Op 17 januari 2013 ontving zij de heemprijs in de vorm van een zilveren draagspeld uit handen van heemvoorzitter Arthur de Vries.

Volg ons op: