Verbindt verborgen verleden


Medaille heemprijsHoewel er al veel is geschreven over de boeiende geschiedenis van Oirschot, zijn er altijd gebeurtenissen of aspecten die verheldering of verdieping behoeven. Vooral de 20e eeuw kent nog tal van gaten in de geschiedschrijving.
Met het uitschrijven van de eerste Oirschotse Heemprijs in 2010 heeft Heemkundekring "de Heerlijkheid Oirschot" twee doelen voor ogen gehad: men wil stimuleren dat mensen zich actief gaan interesseren voor de plaatselijke geschiedenis en men wil bereiken dat de minder bekende aspecten van de Oirschotse geschiedenis worden vastgelegd voor het nageslacht.

Om mee te kunnen dingen naar de Oirschotse Heemprijs moeten de deelnemers een artikel of een boek schrijven, een presentatie (audiovisueel) of een voordracht (al dan niet in het plaatselijke dialect) indienen over een vergeten stukje Oirschotse geschiedenis dat aantrekkelijk is om te lezen, te bekijken of te aanhoren maar wel historisch verantwoord. Artikelen en presentaties moeten digitaal aangeleverd worden en mogen voorzien zijn van illustraties en eventuele verhelderende schema’s en/of bronvermeldingen.
De ingediende artikelen, boeken, presentaties of voordrachten worden beoordeeld door een deskundige jury en de winnaar zal bekend gemaakt worden op de jaarvergadering van de kring in januari. Behalve een uniek zilveren herdenkingsteken en twee jaar gratis lidmaatschap van de vereniging zal het artikel van de winnaar gepubliceerd worden in het verenigingsblad Van den Herd, dan wel zullen de presentaties of voordrachten gedaan worden ten overstaan van de leden van de heemkundekring.

Half september moeten de auteurs c.q. presentatoren in spe ingeschreven zijn en half oktober moeten hun artikelen, boeken, presentaties of voordrachten ingeleverd zijn. Dat kan heel eenvoudig via het e-mailadres van het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van de vereniging. Op dit adres kan men ook verdere informatie opvragen.

Onderstaand ziet u een overzicht van de verschillende prijswinnaars.

Volg ons op: